Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 07:30 - DBS Кога е роден Исус? Какво празнуваме на Бъдни вечер и Коледа?
Автор: dbs Категория: История   
Прочетен: 2811 Коментари: 1 Гласове:
2



image

Християните са 2.2 билиона по света, но очевидно четенето и аритметиката не са сред любимите им занимания. За 50 години не срещнах вярващ, който да ми каже кога е роден Исус и какво празнуват българите на  Бъдни вечер и Коледа. Пиша това за да помогна на всички.

Библията не посочва дата и година на раждане на Исус. Малко вероятно е това да е 25 декември, защото по това време на годината в Юдея е студено и дъждовно и  нито овчарите стоят със стадата си в полето, нито се провеждат преброявания на населението. В Библията се посочва, че когато Мария научава „благата вест”, Елисавета, майката на Йоан е била бременна в шестия месец. От друга страна бащата на Йоан –свещенникът Захарий научава, че ще има дете по време на Авиевата служба извършвана между 13 и 19 Юни. Ако приемем, че зачеването на Елисавета е станало в края на месеца и добавим 9+6 месеца, ще получим, че края на Септември е най-вероятната дата на раждане на Исус.

За ранните християни, проблема с рожденната дата на Исус не е от съществено значение, защото за тях е важна не толкова датата на физическото раждане, а на духовното. По традиция се смята, че това е станало на 6 януари „Богоявление”, с водното кръщене на Исус във водите на река Йордан. 

Празникът Богоявление започва да се празнува най-напред през III в. в Египет. Първото свидетелство за него ни дава Климент Александрийски († ок. 215 г.). 

Празникът Рождество Христово е честван на датата 25 декември най-напред в Рим, вероятно още отпреди 336 г. Според някои той е установен от папа Либерий в 354 година. Как става това? От времето на император Аврелиан (270-275) до управлението на Константин Велики (306-337) в Рим като официален дворцов и държавен бог се чества богът на непобедимото слънце. Култът към слънцето и неговия празник навлиза в Римската империя от Изток. Особено тържествено той се празнува по времето на император Юлиан Отстъпник (361-363).21 Декември е най късия ден в годината. Следват 3 дни през които Слънцето стои, като че ли на едно място- най-ниската точка над хоризонта. 25 декември се счита за ден, в който светлината побеждава тъмнината, защото Слънцето тръгва да се издига нагоре. Това е рожденият ден на непобедимия бог на слънцето.

Константин Велики обаче, започва да почита не само Слънцето но и Твореца на Слънцето, Съвсем естествено е тогава, в деня, в който езичниците почитали непобедимия бог на слънцето, християните да прославят раждането на Слънцето на правдата, истинската Светлина на света. Така на този ден започнали да празнуват Рождество Христово.

През следващите няколко десетилетия този празник започва да се чества самостоятелно на 25 декември и в отделни църкви на Изток. Така през IV в. се извършва взаимна замяна на двата празника: Изтокът дава на Запада Богоявление, а Западът дава на Изтока Рождество Христово.

На Изток Рождество Христово започва да се празнува най-напред в Константинопол. Въведен е от Св. Григорий Богослов на 25 декември 379 г., когато в параклиса “Анастасия” произнася едно слово за Рождество Христово. В словото си за Богоявление, произнесено на 6 януари 380 г., той, като споменава отминалия празник Рождество Христово, нарича себе си основател на този празник.

От източните църкви новият празник най-късно е въведен в Йерусалим ¬ през втората половина на V или дори VI век.

КАКВО ПРАЗНУВАТ БЪЛГАРИТЕ?

На Бъдни вечер изтичат последните часове от старата българска година по БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР, най-стария и най-прецизен календар в света. КОЛЕДА е нулевият ден, а СУРОВАКИ е първия ден от новата година падащ се винаги в неделя- първия ден от българската седмицата(сряда е четвъртия-средата). Като всяко начало КОЛЕДА се свързва с надежда за здраве и берекет. Това е най големият български празник.

УВАЖЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ!





Гласувай:
2



1. vandela007 - Не изчетох цялата статия, но съм ...
11.11.2011 09:26
Не изчетох цялата статия, но съм християнка и също съм писала в блога си, че Исус не е роден на 25-ти декември.
(майка ми обаче е родена точно на тази дата)
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dbs
Категория: Лични дневници
Прочетен: 621090
Постинги: 116
Коментари: 310
Гласове: 361
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930