Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2011 04:42 - DBS Руската убийствена политика за българите-2, ВАЗОВ
Автор: dbs Категория: История   
Прочетен: 2291 Коментари: 1 Гласове:
2



Edit DBS Руската убийствена политика за българите-2, ВАЗОВ by Dobrin Bratovanov on Wednesday, March 2, 2011 at 2:55pm image

Цялото суетене около тезата, че Вазов е завещал на българския народ повелята да обича безпределно своя по-голям руски брат винаги и на всяка цена, обаче е манипулация. Единственото сигурно нещо е, че Вазов призовава своите читатели винаги само към едно - да обичат България. Дори и Русия заслужава остри думи, когато пречи на българските интереси.

Първите намеци за разочарование от по-големия брат са във връзка с делегацията в Русия през 1895 г., водена от митрополит Климент, която трябва да примири двете страни. В спомените за онези времена Вазов уж между другото напомня за противоречащите на интересите на България руски условия за помирение: "В София дадохме отчет на Стоилова за своята сполучливо завършена мисия, след като македонското въстание по искането на Лобанова беше спряно." (Шишманов, Ив. Ив. Вазов. Спомени и документи, 1976.)

Двадесет години по-късно, когато проф. Шишманов пита своя приятел какво вярно има в съобщението на в. "Утро", "че маститият народен поет щял да замине заедно с македонското опълчение на бойното поле", Вазов с горчивина коментира своите подозрения: "Да, Баласчев ме увери даже, че македонците са готови да ми дадат и специален автомобил, стига само да тръгна с тях. Отговорих им, че съм много стар. И ще ти кажа, че и по други причини не мога: Je suim desoriente (Аз съм объркан - Д. Д.). Все повече се убеждавам, че Русия не иска силна България." (Цит.съч., 132.)

Явно разочарованието на поета от големия брат ще да е нараствало не с дни, а с часове, защото по повод на написването на "Царят умря" той споделя следното: "Напечатах го първен в "Наука", като израз на нашата голяма скръб. Как бяха нашите души още непокварени от съмнение и разочарование. (Цит. съч., 231.)

Истинското избухване на негодуванието на Вазов от политиката на русите е на 9 февруари 1916 г. На съобщението на своя събеседник, че "някаква руска ескадра била обстрелвана от наши аероплани и че един руски торпильор се натъкнал на наши мини при Варна и потънал", Вазов без задръжки отвръща: "Хак им е! Какво търсят около нашите брегове?" (Цит. съч., 135.)

Няколко месеца по-късно (на 9 септември 1916 г.) в "Мир" (8. IX., бр. 4952) излиза Вазовото стихотворение "Armata nostra (по случай великата победа при Тутракан)". Както свидетелства Шишманов: "Вазов е възхитен. Всяко тясно русофилство е изчезнало в него. С възмущение говори за някои "изверги", с пораженческа психология, които и днес биха желали България да пропадне, но тяхното да се докаже." Пред своя приятел поетът изповядва: "Аз съм преди всичко българин." (Цит. съч., 143.) Естествен завършек на започналия процес на преосмисляне на отношението към Русия е стихотворението "На руските войни". Първата му публикация е в "Мир" (XXV, бр. 5005) от 11 ноември 1916 г. под заглавието "Написано при първото появяване на русите в Добруджа като съюзници на румъните". То има дата 7 септември 1916 година:

О, руси, о, братя славянски,

защо сте вий тука? Защо сте

дошле на полята балкански

немили, неканени гости?

 

Желали би вас възхитени

да срещнем со сълзи и с китки...

Но идете вий настървени,

на грозни зовете ни битки!

 

Желали би вас да прегърнем

и тоз път сърдечно, горещо.

Но взорът ви свети зловещо...

Как ръце сега да разгърнем?

 

О, руси! Аз друг път ви славях

за подвиг велик и чутовен,

високо ви ликът поставях

във мойта душа, в мойта песен!

 

Вий някога знаме Христово

развяхте за благо човешко -

строшихте ни игото тежко,

а днеска ни носите ново!

 

И пак не ви мразим (не крия:

обича ви още народа);

но любим и свойта свобода,

стократно по любим я ния.

 

За тоз кумир ния се бием

и с чужд, и със близък упорно

и няма ний врат да превием

пред никакво иго позорно!

 

О, колко ви, братя, желая!

О, как би желал, братя клети,

свобода и вам, и за нея,

кат нас да живейте и мрете!
 

Без да става враг на Русия и руския народ, той просто избира каузата на България!

 




Тагове:   Русия,


Гласувай:
2



1. terciman - ***
29.07.2011 15:39
Спасибо. Это я переведу.
Вазова на русский перевели очень мало, и давно. И выборочно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dbs
Категория: Лични дневници
Прочетен: 620692
Постинги: 116
Коментари: 310
Гласове: 361
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930