Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 08:50 - DBS Говори ли Исус български?
Автор: dbs Категория: История   
Прочетен: 3272 Коментари: 1 Гласове:
5



image

 

Защо изледванията върху езика на Исус са толкова важни за защитниците на вярата? Само правилния превод на светите писания водят до правилна интерпретация. Например, когато става дума за братята на Исус, важно е да се знае, че става дума за братовчеди, а не за други деца на Мария. Ние знаем това, защото в арамейския език няма дума за братовчед и семитските култури използват за родствени отношения с мъже само „братя”, „баща” или „чичо”. Всекидневния език на Исус е арамейски, език който евреите научават по време пленничеството си във Вавилон. Interpreter’s Dictionary of the Bible ни казва същото, като уточнява, че става дума за Галилейски диалект на арамеиския език, които се говори във и около Йерусалим. На същия диалект са написани Палестинския Talmud и стария Midrashim. Древни надписи на арамейски са намерени в обширен регион от Египет до Китай. Арамейската азбука има 22 букви и се пише от дясно наляво. Това е МАЙЧИНИЯ език на Исус.

 George M. Lamsa (05.081892-22.09.1975) е асирийски автор. Роден е в най-източната част на Турция с майчин език - арамейски. Превежда от арамейски Peshitta , стария и нов завет, на английки. Негова е хипотезата, че за Новия завет, Pesshitta е оригиналния текст, а гръцката версия е преведена от него. Най силния аргумент е, че по това време, от 4 век BC do 9 век AD, арамейския език е разговорен и литературен език за Палестина, Сирия, Мала Азия и Месопотамия. Ламса утвърждава -  евреите дотолкова "много" били отдадени на религията си. че успели да загубят по голямата част от Стария завет писана на староеврейски. Поради тази причина Masoretic писанията са всъщност са нов превод от Peshitta.

Най важната разлика между Ламса превода и официалната версия са прословутите думи на Исус в деветия час на кръста.

 

"Eli, Eli, lama sabachthani"

Което официално се превежда като „Боже, Боже, защо ме изостави”

 

„E-lee E-lee L-maa-naa Saa-baach-taa-nee” е новата версия,

което той превежда под черта като „Това беше моята съдба”. След титаничен труд и много църковни спорове, Ламса довежда последните думи на Исус нa кръста до чист български:

 

„Леле Леле, маана(махна) са (се) Баща ни”.

 

Любопитно е, че когато 70 гръцки преводачи са превеждали Новия завет от арамейски (да предположим) те са превели всичко, само не и тези думи. Защо са ги пропуснали? Нещо повече, защо е този спор? Обяснението е просто, защото думите на Исус от 9 -тия час на кръста не са на арамейски език. Те са предадени дословно, доколкото са могли да бъдат записани на арамейски.

 

 

Възможно ли е Исус да се обръща на български към Баща си. Обикновено в минути на огромно изпитание и пред смъртта, човек говори на майчиния си език. Случая на Исус е по специален, той и Баща му са едно от началото на Сътворението. Той говори на БАЩИНИЯ си език. Нека използваме линията на времето. Стария завет е писан по всеобщо мнение 1500г BC, т. е. преди около 3500г. От гледна точка на историята на САЩ, това се е случило в дълбока древност. Само, че по времето когато древните евреи са прости пастири и живеят на палатки в плен, други народи вече имат империи, градове от камък и хиляди години писана история. Тези народи се занимават с астрономия и металургия. UNESCO признава Кул Гали за най-значимия български историограф и поет. Под егидата на UNESCO, света ,през 1983г, официално чества 800г от неговото рождение. (Не искам да коментирам НЕГРАМОТНОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА "КУЛТУРНА" ОБЩЕСТВЕНОСТ, която в  огромната си част дори не е чувала за него) Кул Гали пише, че България е основана преди 15,000г. Пише, че българите заселяват района южно от Урал преди 35,000г спасявайки се от потоп на север. Това вече е наистина древна история, история на първите хора. И ако първите хора говорят български, то и Господ е говорил с тях на български. В Българската история има НЕВЕРОЯТНО СИЛНО ДОКАЗАТЕЛСТВО за сътворението на света, които познаваме днес. Доказателство против представите на съвременната наука и религия. Имате ли очи да го видите? Имате ли ум да го разберете? Има те ли...



Тагове:   българи,   исус,


Гласувай:
5



1. анонимен - Interesting, thanks
17.09.2011 03:01
Saved being a favored, I genuinely like your web site!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dbs
Категория: Лични дневници
Прочетен: 620786
Постинги: 116
Коментари: 310
Гласове: 361
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930