Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2011 07:30 - DBS-Казански дневници. Къде изчезна Волжска България? Част-2
Автор: dbs Категория: История   
Прочетен: 2008 Коментари: 1 Гласове:
2



image

Има ли друг народ или друга държава в Европа задържала настъплението на войските монголите поне за една година?

Волжска България плаща много висока цена за тази своя историческа мисия. Столицата Болгар и Биляр-третия по големина град в света след Константинопол и Багдат, са разрушени, Много други градове лежат в руини. България се превръща в провинция на Златната орда и като всички останали плаща данък на монголите.

 Но животът бавно се възстановява. Столицата Болгар е възстановена, а на Ага Базар пак се говори на всички езици. През 1396г владетеля на Златната орда Аксак Тимер под претекст,  че България е обхваната от ерес, предприема опустошителна кампания с огън и меч. Велики Болгар, както го наричат руските хроники, е сринат до основи, а  българския владетел Абдула паша убит. Успяват да се спасят синовете му Галим Бек и Алтън Бек. Те са отведени далеч на север и скрити в малкия български град, наречен Казан. Болгар повече няма да бъдат възстановяван. Казан се превръща в столица на Волжска България, в символ на нейното величие и източник на нейната икономическа сила. Ага Базар се премества на остров в река Волга, разположен близо до Казан.  Оттук насетне Казан ще се нарича още Болгар ал Джадит, което означава, Нови Болгар. Казан поема достойно щафетата на българските столици.

 Настъпва  Казанския период на Волжска България. Забележете, това не е Казанско ханство  - фрагмент от Златната орда, както ни учеха националните предатели-комунисти или съветските лъжепрофесори. Това е  Волжска България. Съществуването на Българската държава не е прекъснато. Българският народ, който е живял тук, продължава пак там да живее. Руските летописи наричат тази държава Българско царство и никога Казанско ханство. Така пишат и всички хроникьори по това време. Например, на европейските карти Казан и земите около него са обозначено с името Bulgaria Magna, т.е. България и не просто България, а Голяма Велика България. През 1550 г, две години преди превземането на града от злодея Иван Грозни, турски документи свидетелстват:  „... Казан – столицата  на Българската държава е прекрасен и благоустроен  град - един от най-големите градове на ислямския свят”.

В XV век, Москва  предявява претенции  към българските земи. С променлив успех Москва и Казан съперничат около сто години. През 1487 Иван - III успява да покори Казан. Тогава на 9 Юли той пленява българския цар  Алегама, царицата, царицата майка, царските братя и сестри. Те са отведени в Москва. След погрома си над България Иван III добавя към титлата си - княз на българите, а не на татари. Същото правят всички руски владетели по късно. И Петър-I е български княз, и Екатерина-II и Иван Грозни. Към титлата на последният руски император - Никола - II са добавени над 50 имена на земи и народи, които той владее. И една от тях –княз на българите

Казан многократно се освобождава от Москва, докато през 1552г  Иван IV- Грозни не го покорява окончателно. РУСКИТЕ ХРИСТИЯНИ ИЗВЪРШВАТ НЕЧУВАНО ЗВЕРСТВО. ИЗКЛАНИ СА 400,000 БЪЛГАРИ МЮСЮЛМАНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЖЕНИ, ДЕЦА И СТАРЦИ. Структурата на българското царство не е унищожена, а само трансформирана след смъртта му в Казанска област, а при Петър I – Казанска губерния.

 По време на царуването на Петър I се установява традиция мюсюлманските народи в Русия да се наричат обидно татари.  Но мюсюлманските народи на Русия никога не са се наричали татари. Например, през 19 век, руският историк Kарамзин в История на Руската Държава пише: „Никой от народите в Русия не се нарича татари, а всеки народ се нарича по името на земята си.

История на волжските българи в руската държава е отбелязана с  верига от войни за национално освобождение. Руските хроники до 18-ти век са пълни със съобщения от типа: „Окаяните българи отново се вдигнаха на бунт”

Очаквайте Част-3!




Гласувай:
2



1. shtaparov - Още малко истини
29.10.2011 21:25
Руснаците имали зъб на мюсюлманите за това,че те унищожили Дунавска България 120- 130 години преди превземането на Казан от Иван Грозни,а тя била старата християнска метрополия на всички бъдещи руснаци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dbs
Категория: Лични дневници
Прочетен: 620726
Постинги: 116
Коментари: 310
Гласове: 361
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930