Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2011 22:43 - DBS Петте магически думи в българския език
Автор: dbs Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4228 Коментари: 2 Гласове:
8



image

ПРЕДИСТОРИЯ. Преди години попаднах на големия Етимологичен речник на българските имена. Наистина е внушителен, около 1000 страници, академично издание от шейсетте години. Потърсих произхода на моето собствено и фамилно име.

 ДОБРИ, ДОБРИН-Написано е, произхожда от ДОБРО, което е една от петте магически думи в българския език. Може би щях да го пропусна, ако не беше в същия смисъл и следващата.
БРАТОВАН - Написано е, среща се в Севлиевския край. Послание, бъди жив и здрав като БРАТ ЙОВАН(вероятно реално историческо лице от региона!). БРАТ е също една от петте магически думи!

ОПИСАНИЕ НА ПРОБЛЕМА.
И така вече знаем ДВЕ от ПЕТТЕ магически думи в българския език. Естествено следват три въпроса:

1.Кои са останалите три думи?

2.Защо магическите думи са  пет?

3.Защо са магически?

Възможно е това да е "ключ", "наричане", някаква мантра и се надявам да помогне на България, като промени орисията и. Българите имат тази практика. Например имената на буквите от нашата азбука представляват кодирано напътствие, „наричане” за всички следващи поколения.  Българската държава е на 15,000 години, а древните българи са пришълци от легендарна земя залята от водите на днешния Северен ледовит океан, вероятно преди 35,000г (за това - друг път). Думите ДОБРО и БРАТ са силно позитивни, вероятно другите три също. Да ги подредим в смислено изречение. Дали това не е послание от първите хора на Земята или Посланието предадено на тях от Друг?

 НА КОГО СА ЗАДАДЕНИ ТЕЗИ ВЪПРОСИ?
Посочвам имена на дълбоко уважавани от мен специалисти, които по една или друга причина не са проявили интерес: Институт по български език към БАН, проф.Божидар Димитров, проф.Биолчев, доктор по нова българска литература Юлия Йорданова. Ако съвременната българска филология е забравила магическите думи и значението им, то следва това знание или информация да се възстанови.

 

ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ
1.Най вероятно другите три магически думи са в същия речник. Предлагал съм на учители по български език, директори на училища, ученици, студенти да си разделят работата и да претърсят речника. Нещо повече, той самия е удивително интересен и надявам се полезен за много хора с информацията си. Честно казано, мога и сам да го направя, но бих искал да подаря удоволствието от изследването на други, да ги направя съпричастни на идея , на част от колектив, а също  и мои приятели.

2. Много вероятно от възможните коментарии към останалите 3 думи да става ясно защо са пет и защо са магически.

3.Ако текста към другите три не внася яснота, то очевидно, че съставителите на речника са БИЛИ наясно и с трите въпроса. Имената на повечето от тях бяха в каре "починали". Ако има някой жив, би било прекрасно. Иначе следва ново търсене в техните трудове.

 АПЕЛ. Скоро тук ще се появи DBS-Overtime, седем иронични принципа от които се водя в живота и „уча” другите. В аванс ще споделя един от тях. „Макар и умен човек, Петър I бил недалновиден като цар. Така и не разбрал, че само глупостта разделя хората( оттам ги прави по лесно управляеми), а интелигентността напротив ги събира заедно и сплотява”. Ситуацията в България днес е като в приказката за Орела, Рака и Щуката. Много хора се е качили на своята „кула” ( разбирайте, надигнали са се e на пръсти в българския Хайд парк) и от височината на своята "кула" се опитва да учат другите как да живеят. Щеше да бъде смешно, ако не беше и също толкова тъжно. Нямам такива претенции. Обръщам се към цялото войнство: приятели, посетители и изобщо българи. Нека възстановим загубеното знание и да помогнем на България. Заедно можем всичко!





Гласувай:
8



1. sparotok - заедно
06.02.2011 23:12
Определено заедно можем всичко! За съжаление си прав по отношение на това, че всеки се е затворил в кулата си и се опитва да поучава...Постигането на единството е трудно, но с любов и постоянство ще стане.

Думата любов ми допада много:)

Поздрави!
цитирай
2. анонимен - Odlicen naucen prilas kon istor...
13.12.2011 17:53
Odlicen naucen prilas kon istoriski fakti dani vi pozeluvam uspeh .Vo istrazuvanje Trajko Trajkovski USA
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dbs
Категория: Лични дневници
Прочетен: 618880
Постинги: 116
Коментари: 310
Гласове: 361
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031