Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2011 06:02 - DBS-Казански дневници. Къде изчезна Волжска България? Част-1
Автор: dbs Категория: История   
Прочетен: 1886 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 24.10.2011 06:08


image

Казан е моята детска мечта. Заспивал съм с грохота на българската конница, с мощното  българско „Ура” и стоновете на ранените в безбройните битки с руски варяги-разбойници и коварни монголи.

Казан е последната столица на Голямата България - Bulgaria Magna. Градът на Волга пада под ударите на злодея Иван Грозни в 1552г. Волжска България е държавата на Котраг - братът на Аспарух. Балтавар Кубрат (балтавар означава император, цар и кхан) е владетел от 632г на Велика България, разпростряла се на територията на съвременна Украйна и Северен Кавказ. След смъртта му  неговите синове се разделят. Аспарух основава Дунавската България в 681г, която съществува и днес, а Котраг отива до река Волга и създава Волжка България. Първа столица става град Болгар, разположен надолу по течението на река Волга, на около 120 км. от Казан, днес  център на Спаска област в Република Татарстан.

Официалната дата на създаването на Волжска България е 922 г. Тогава халифа на Багдад изпраща голяма група свои представители в Болгар, предимно мюсюлмански проповедници и строители. Алмуш цар - тогава управител на Волжка България – приема исляма. Волжка България постига голям напредък в своето развитие. Писмени източници от това време я наричат страна на хилядите градове - Голяма България. И наистина всичко е голямо във Волжска България. Нейната  столица е три пъти по-голяма от Париж  по това време. В центъра и извисявали снага царския дворец и главната джамия. Градът сече монети. Навсякъде има обществени бани с течаща вода, канализация и централно отопление.

Наричали Волжска България царството на разума. Голяма развитие достигат науки като история, медицина, астрономия и математика. Добре известно е, стихотворение на поета Сараи ал Болгари, който описва  въртенето на Земята около Слънцето 300 години преди Коперник! Поема на големия български поет Кул Гали „Юсуф и Зулейха”, написана в началото на 13-ти век, е приета в съкровищницата на световната литература. 800 години след  рождението му, ЮНЕСКО обяви 1983г –за година на Кул Гали. Многобройни надписи върху глинени съдове, бижута, и особено върху скали, показват широко разпространение на грамотността сред населението. В Волжска България са добре развити черната и цветната металургия, металообработването, керамиката, бижутерията, кожарството, дърворезбата и каменоделството. За нивото на развитие на черната металургия говорят фактите. Волжските българи първи в Европа произвеждат чугун!  Тюркските народи от Централна Азия и днес наричат добре обработената кожа „болгари”. Селското стопанство, също е силно развито. Руските хроники сочат, че през гладните години руските князе отивали в България за да купуват хляб.

 Болгар е огромен търговския център. Тук е най-големия пазар на Средна Азия.  Нареча се Ага Базар. Тук се провежда голям, годишен Международен панаир. Пристигали търговци от всички краища на света.

Волжските българи са били силни и в изкуството на войната. Волжска България е единствената страна в Европа, която побеждава армията на Чингис Хан. Това става през 1223. Войските на Чингиз хан, завладяват цяла Централна Азия, преминават през Кавказ и достигат половецките степи. Битката на река Kалка е грандиозна, като в резултат на което, обединените  руски войски са разгромени от монголите и те превземат Киев. След тази битка Чингиз хан насочва войските си на изток към Волжска България. Волжките българи са добре подготвени за срещата. Те построяват специални укрепления, примамват врага и дават решителна битка. В хрониките пишат, че само малцина от монголите успяват да  избягат. Българите пленяват четири хиляди войници. Те не са убити, а изтъргувани за овце. Цената за всеки монголски войник  е определена  на цената на една овца. Чингиз хан не издържа на този срам и скоро след това умира. Тази битка е наречена "Битката на овцете". Тринадесет години след нея  монголците щурмуват отново  Волжка България. Походите им в 1229, 1232 и 1235 са безуспешни. Всеки път монголските войски са победени и обърнати в бягство. Едва през 1236, след събирането на безброй орди, монголите  успяват да преминават през река Волга на запад и навлизат на руски земи.

 Има ли друг народ или друга държава в Европа задържала настъплението на войските монголите поне за една година?




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dbs
Категория: Лични дневници
Прочетен: 621251
Постинги: 116
Коментари: 310
Гласове: 361
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930